Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tüm medya iletişim araçlarında “beslenme alışkanlıklarının” tartışılır olduğunu duyuyorum. Beslenmeye dair katıldığım her sohbet, her eğitim, okuduğum her kitap beni adım adım beslenme alışkanlıklarımızın aslında bebeklikten, anne sütü almaya başladığımız ilk aylardan geldiği noktasına götürdü.
Ve tam bu noktada aklımda şu sorular belirdi;
*Bebeklerimizin ilk 6 ay anne sütüyle beslenmesi gerektiği klasiğini hepimiz iyi biliyoruz. Peki bundan öte onların beslenmesine dair ne biliyoruz?
*Onların beslenme alışkanlıkları biz yetişkinlerinkinden nasıl ayrışıyor, süreç nasıl gelişiyor?
*İlk 6 aydan sonra bebeğimin beslenme sürecine hangi gıdalar, ne miktarda girmeli?
Tüm bu sorular için birlikte çalıştığım uzman diyetisyenlerden, çocuk doktorlarından, kendi oğlumun doktorundan farklı cümlelerle ama aynı paralelde benzer yanıtlar aldım. Bu hassas konulara da değinen Hero Baby etkinliğine kendi kadar benim de bu konudaki hassaslığımı ve merakımı bilen Çağla Düvenci Sönmez davetiyle katıldım @socialmomm. Etkinlikten notlarımı tüm annelerle bir elçi olarak paylaşmak isterim. Her içerik herkesin kendi tercihi olduğunu savunduğum için bu bilgiler tamamen tarafsız, bağımsızdır. Bunca büyük bir markanın annelere satış odaklı değil bilgi odaklı sesini duyurmak için yaptığı organizasyonda Doç Dr. Merih Çetinkaya Neonatalaji uzmanı yani yeni doğan. Yeni doğan bebek ayrı bir uzmanlık olduğu için onun ilettiği verimli genel bilgilere göre;
Her ne kadar biz anneler onların yemek yemesine bayılsak da bilimsel araştırmalara göre Bebek beslenmesinde amaç bebeği doyurmak değil, ayına uygun gelişimi için en doğru besinleri verebilmektir.
Dolayısıyla ek besine geç başlamak ne kadar yanlışsa erken başlamak da bir o kadar yanlıştır. Aksi halde erken başlandığında azalan anne sütüyle birlikte yetersiz demir ve kalsiyumu alımı sonrası böbreklerde solüt artışı ve ardından böbrek problemleri görülebiliyor. Tamamlayıcı besinlere geç başlanırsa, yetersiz beslenme sonucunda büyüme ve gelişme geriliği, yetersiz lif tüketimi sonucunda kabızlık, çiğneme ve yutmayı öğrenmede problemler görülebiliyor.
Tüm bunlar beni, bizi, bebeklerimizin besin ihtiyaçlarının biz yetişkinkilerden farklı olduğu noktasına bir kez daha taşıyor.
Bu noktadan sonra sözü Hero Baby Genetik Mühendisi Aslı Hanım alıyor ve ilk altı ay anne sütünün önemi ve altıncı ay itibariyle bebek beslenmesinin ne kadar hassas ve önemli bir konu olduğunun altını bir kez daha çizerek aşağıdaki bilgileri iletmeye başlıyor;
The European Society for Pediatric Gastroentrology, Hepatology and NutritionCommitee on Nutrition (ESPGHAN) ek besin olarak, ilk başta demir içeren tahıl önermektedir. Çünkü demir eklenen tahıllar ile beslenen 5 aydan büyük bebeklerde, et ile beslenenlere göre 2-3 kat daha fazla demir alımı gözlenmiştir. Ayrıca bebekler için özel olarak üretilmiş tahıl; besin değerleri, vitamin-mineral oranı açısından ve yarı sindirilmiş olması sebebiyle besleyicilik oranı olması gereken düzeyde tutulması konusuna hassasiyetle yaklaşılıyor.
Bebek beslenmesinde uygun besin değeri, mineral ve vitamin içeriğine sahip yiyeceklerin tüketilmesi, bebeğin sağlıklı gelişimi için vazgeçilmezdir. Öyleyse paketli bebek gıdalarının bebeklerimizin beslenme ihtiyaçları için uygun olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Bu cümledeki paketli sözcüğü ben dahil tüm anneleri, bizleri korkutuyor ve etkinlikteki tüm anneler hep bir ağızdan Aslı Hanım’a aynı soruyu iletiyor. Paketli gıda? Bebek ve küçük çocuk ek gıdalarının tohumdan sofraya ulaşımına kadar her aşaması, Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıda Tebliğleri ve ilgili diğer yönetmelikler tarafından kontrol edilmektedir. Dahası bebekler için üretilen besin paketlerinin önyüzünde mutlaka “Bebek ve küçük çocuk ek gıdası” ifadesi yer almalıdır.
Bebek gıdalarının hangi kriterlere göre üretilmesi gerektiğini biliyor musunuz diyor Aslı Hanım ve ekliyor,
- Katkı maddeleri limitleri
- etiketleme kuralları
- gıda güvenliği kuralları
- besin değerleri limitleri
0-3 yaş «Bebek ve Küçük Çocuk» beslenme tebliğlerine göre üretiliyormuş. Tebliğe göre bebek ve küçük çocuk ürünlerine koruyucu katkı maddesi eklenmiyor. Bebek ve Küçük Çocuk ürünü ibaresi bulunan ürünlerin yetkili mercilerle kontrol edildiğinden ve koruyucu katkı maddesi içermiyor.
İlk bölümde Doç Dr. Merih Çetinkaya bebeklerin sindirim sisteminin tahılları sindirmeye hazır olmadığını belirtmişti. Bununla bağdaştırdığım bölüm, Hero Baby tahılların tüm faydalarını bir araya getirdiği Tahıllı Kaşık Mamaları’nı, Enzimatik Hidroliz yöntemi ile hazırlıyor. Bu yöntem sindirimi kolaylaştırıyormuş! Ek beslenmeye yeni başlayan bebekler için “Pirinçli”; bir sonraki dönemde “İrmikli”; daha çok tahıllı beslenme için “8 Tahıllı” çeşitleri bulunuyor.
Gece uykusu bebekler ve biz anneler için çok önemli deyince hepimizin gözleri açılıyor.. Buradan yola çıkıp, suda çözünen liflerin sindirim sisteminde daha yavaş hareket ederek daha uzun süre tok tutması sayesinde bebeklerin kesintisiz ve kaliteli uymalarına yardımcı olan Sütlü Rezeneli ve Sütlü Elmalı 8 Tahıllı gece mamaları çok revaçta. Bebeklerin kesintisiz uykuları sırasında büyüme ve gelişmelerini destekliyor.
Join the conversation